30/04/2025 0 Kommentarer
Morgensang med kaffe og rundstykker
Morgensang med kaffe og rundstykker

Start dagen med en god halvtimes morgensang efterfulgt af rundstykker og kaffe. Vi har forberedt et antal morgensalmer og sange fra sangskatten, og derudover kan du nyde lidt korsang og toner fra orglet. En god optakt til weekenden.
Ved klaveret sidder organist Lasse Christensen.
Fredag den 9. maj 2025 i Hellevad Kirke kl. 9. Deltagelse er gratis.
Vi inviterer også til morgensang fredag den 27. juni i Hellevad Kirke kl. 9 og fredag den 8. august i Ørum Kirke kl. 9.
Følg begivenheden på Facebook.
Omtale:
Morgensang styrker både fællesskab og sundhed
Morgensang er igen ved at vinde indpas i grundskolerne – og også i landets kirker lyder fællessangen. I Hellevad og Ørum Kirker har man i flere år tilbudt til morgensang i forårs- og sommermånederne, og i år er ingen undtagelse.
Tidligere på året blev et nyt morgensangsprojekt lanceret af kulturminister Jakob Engel-Schmidt i samarbejde med dirigent Philip Faber og 18 kendte kunstnere. Projektet henvender sig til grundskoler over hele landet, og der er afsat i alt 15 millioner kroner. Midlerne går blandt andet til honorarer til musikere, initiativer målrettet lærere og pædagoger samt en morgensangspulje, som skolerne kan søge for at styrke morgensangsaktiviteterne.
– Jeg er simpelthen så glad for den store interesse og entusiasme for morgensang i vores grundskoler. Det viser mig, at vi er mange, der deler missionen om at få meget mere morgensang ind i skolerne. På den måde kan vi styrke fællesskabet og bevare vores danske sangskat, udtaler kulturministeren i en pressemeddelelse.
I april fik Klokkerholm Skole besøg af de rejsende morgensangsmusikere Pernille Rosendahl, kendt fra Swan Lee, samt Simon og Thomas Alstrup fra folk-rock-bandet Jonah Blacksmith.
Men det er ikke kun skoleelever, der får mulighed for at synge morgensang. Hellevad og Ørum Kirker inviterer igen i år til morgensang tre fredage i forårs- og sommermånederne. Arrangementerne begynder kl. 9 og varer cirka en halv time, efterfulgt af kaffe og rundstykker.
– Vi har på forhånd udvalgt et antal morgensalmer og sange fra den danske sangskat. Derudover byder vi på korsang og musik fra orglet – en god optakt til weekenden, fortæller organist Lasse Christensen, der både har udvalgt sangene og sidder ved klaveret.
Datoerne for morgensangen er fredag den 9. maj og 27. juni i Hellevad Kirke samt fredag den 8. august i Ørum Kirke. Alle er velkomne, og deltagelse er gratis.
Sang på recept
Men morgensang er ikke bare hyggeligt – det er også sundt. Både fysisk og mentalt sker der noget ganske særligt, når vi synger, især når vi synger sammen. Forskning viser, at fællessang har markante, positive effekter på både krop og sind.
Ifølge undersøgelser fra Oxford Universitet er fællessang en af de hurtigste måder at skabe samhørighed på tværs af kultur og geografi. Det skyldes dels det synkrone samarbejde, dels den fælles fysiske og følelsesmæssige oplevelse, som udløser glæde og fællesskabsfølelse. Studier fra Göteborg Universitet viser endda, at når vi synger sammen, synkroniseres både vores vejrtrækning og hjerterytme. Samtidig udskiller kroppen oxytocin – også kaldet “fællesskabshormonet” – samt de afstressende og energigivende hormoner dopamin, serotonin og endorfin. Også immunforsvaret får et løft: Niveauet af immunoglobulin A i blodet stiger under fællessang.
I Danmark bruges sang allerede aktivt som behandling. Eksempelvis findes der KOL-kor, hvor lungesyge træner deres vejrtrækning og styrker åndedrættet gennem sang. I lande som Sverige og Tyskland er det endda muligt at få “sang på recept” mod stress.
At synge er desuden en form for motion. Når vi synger stående i en time, forbrænder vi cirka 150 kalorier. Sang træner både vejrtrækning, kropsholdning og muskulatur. Mange sangere opnår god kondition og stærke kernemuskler – faktisk kan man opbygge en regulær “sanger-sixpack”, fordi den abdominale aktivitet er så intens.
Alle kan synge – det handler bare om teknik
Mange tror fejlagtigt, at de ikke kan synge – måske fordi de har fået at vide, at de ikke kan, eller fordi det føles svært at synge med i kirken eller til fester. Men det handler i virkeligheden om teknik. Hvis man ikke ved, hvordan man bruger kroppen rigtigt, spænder man unødigt op: Holdningen falder sammen, kæbe og halsmuskler spænder, og vejrtrækningen bliver overfladisk – og så bliver det svært at synge frit og rent.
Når man derimod lærer, hvordan man står, trækker vejret og bruger læber, kæbe og tunge til at forme lyden, bliver det pludselig meget nemmere. At synge er en færdighed, der – ligesom så meget andet – kan læres.
Kommentarer